Servicii - Instalare Interfoane
Dictionar tehnic

PTT - este acronimul expresiilor Push To Talk si Press To Transmit, traduse prin Apasa pt. a vorbi respectiv Apasa pt. a transmite; e imprumutat de la statiile radio de emisie-receptie numite si Two-Way Radio sau Walkie-Talkie; la aceste statii, fiecare dintre cei ce comunica apasa, pe rand, butonul PTT atata timp cat transmite un mesaj, asadar unul vorbeste, celalalt asculta ... si viceversa.

Duplex - in cazul comunicatiilor, reprezinta un sistem compus din doua dispozitive ce pot comunica unul cu celalalt in ambele sensuri, fie pe rand(half-duplex, semiduplex, simplex), fie simultan(full-duplex, double-duplex); pentru un sistem de interfonie cele doua dispozitive sunt panoul de apel si un post interior sau doua posturi interioare.

Semiduplex(half-duplex, simplex) - asemanator cu PTT; in cazul interfoanelor, numai locatarul apasa butonul PTT atata timp cat vorbeste, apoi elibereaza butonul pt. a-l asculta pe vizitator, schimbarea sensului comunicatiei - de la vizitator spre locatar - fiind realizata automat de catre circuitele panoului de apel in momentul eliberarii butonului PTT de pe postul interior.

Oricare dintre termenii PTT, Simplex, Semiduplex se utilizeaza curent in cazul interfoanelor a caror caracteristica e comunicatia cu schimbare de sens.

Full-duplex(double-duplex) - e comunicatia obisnuita a telefonului, in ambele sensuri simultan si e intalnita atat la interfoanele cu telefon cat si la cele de tip hands-free; la noi s-a impamantenit - desi tehnic e numai partial corect - perechea de termeni duplex si simplex pt. a desemna comunicatia de tip full-duplex respectiv half-duplex.

Hands-Free - tradus, popular, prin manã liberã, inseamna comunicatie in ambele sensuri simultan(full-duplex) dar fara a utiliza receptor telefonic; pe postul interior exista un buton - de obicei marcat cu TALK - ce se apasa scurt pt. initierea conversatiei(la fel si pt. intreruperea ei), apoi se vorbeste in fata aparatului fara a mai apasa vreun buton - avand mainile libere; Hands-Free-ul este echivalentul functiei Speaker a telefonului mobil sau a celui fix.

Tag proximitate - varianta breloc a cartelei de proximitate.

* * *